Pagina's

maandag 6 september 2010

Bab el-Ftouh, Fes Keramiekfabriek

Ik kon het natuurlijk niet laten om een bezoek te brengen aan één van de bekendste keramiekfabrieken van Marokko. Vooral in de toeristische stadjes kom je het bekende blauw-wit beschilderde steengoed tegen van Fes.
ovens
Wanneer je de stad Fes binnenrijdt zie je de zwarte rook uit de ovens van de keramiekfabriek al van ver. De keramiekfabriek ligt net buiten de medina van Fes.
Daarnaast staat de keramiekfabriek bekend om zijn mozaïek. Alle mozaïek steentjes worden met de hand uit gehakt. Een heel precies werkje als je ziet dat ze vormpjes zoals sterretjes, ruitjes en krulletjes uit een tegeltje moeten hakken.  
Wanneer alle mozaïek vormpjes zijn uitgehakt worden die ondersteboven in een mal gelegt zo dat ze aan de achterkant kunnen worden gevoegd en zo de gewenste oppervlakte krijgen voor bijvoorbeeld een fontein of een tafel.
de mozaieke vormpjes ondersteboven in een mal
mal voor een deel van een fontein
fonteinen en tafelbladen
Een techniek die ik nog niet eerder had gezien is te zien bij deze groene karaf. De karaf is volledig in één kleur geglazuurd en na de stook wordt er een patroon met een sjabloon getekend of verzint de maker zelf een decoratie. De tekening op het glazuur wordt weggehaald met een beitel of een guts. Waarbij de scherf weer tevoorschijnkomt.  
achtergrond in de winkel van de keramiekfabriek oa het blauw-witte steengoed van fes

2 opmerkingen:

  1. Heej...zouden ze dan zo ook het Alhambra zo gemaakt hebben?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk het wel, de moren heersten vroeger over portugal en spanje, mooren waren voornamelijk Marokkaanse Berbers en Arabieren.

    BeantwoordenVerwijderen