Pagina's

maandag 28 mei 2012

Rotterdams Keramisch Werkcentrum

Klei uit de Maas
In samenwerking met Rabobank Rotterdam organiseerde Cultuur-Ondernemen 'Agora', een presentatietraining voor jonge kunstenaars. Samen met Florian Borstlap waren wij één van de zes kunstenaars die mocht deelnemen aan deze training. Donderdag 24 mei werd de training afgesloten met een presentatie voor zakenrelaties van de Rabobank.
Rotterdams Keramisch Werkcentrum (RKWC)
Klei uit de Maas
Florian en ik willen een Werkplaats opstarten speciaal gericht op keramiek in Rotterdam.
'Wij missen in Rotterdam een goed geoutilleerde werkplaats voor experiment en kennisuitwisseling op het gebied van klei. Daarom zijn wij een onderzoek gestart hoe we ook hier in de stad een keramisch werkcentrum kunnen realiseren.
Zo’n werkplek is van groot belang voor onszelf én voor veel andere zelfstandig werkende creatieve ondernemers. Een gezamenlijk platform biedt ons de kans om samen een kostbare oven aan te schaffen en elkaar te inspireren om nieuwe toepassingen te ontwikkelen. Een ander belangrijk voordeel: op deze manier wordt het haalbaar en betaalbaar om op kleine schaal voor opdrachtgevers te gaan produceren, heel belangrijk voor experimenten en innovatie!
Nu zijn we op zoek naar een geschikte ruimte in Rotterdam en advies hoe wij een dergelijk collectief het beste kunnen opstarten'.

We kregen veel verschillende tips en adviezen uit het publiek. Een tip was bijvoorbeeld om in contact te komen met Struktuur 68 in Den Haag, een werkplaats die werk uitvoerd in keramiek.
Een ander belangrijke tip was om te verenigen met andere kunstenaars, en je zo aan te melden voor bijvoorbeeld atelier huisvesting, zo is de nood hoger en kun je sneller met een aantal kunstenaars een ruimte vinden waar je een werkplaats zou kunnen beginnen voor gemeenschappelijk gebruik.
Voor het vinden van een locatie werd geopperd dat er genoeg ruimte's beschikbaar zijn bij bijvoorbeeld het RDM terrein. De kunstcommissie van het Havenbedrijf was ook aanwezig en vertelde ons dat er mogelijkheden zijn voor tijdelijke vesting. Maar ook om een iniatief als dit interessanter te maken is het mogelijk om dit te combineren met een horeca gelegenheid, bijvoorbeeld uit zelf gemaakte koffiekopjes kan ook espresso worden gedronken...
Hoe nu verder?
Ik ga van de zomer nieuw keramisch werk maken in het buitenland maar als ik terug kom in december ben ik van plan om hiermee verder te gaan. Dus voorlopig zal dit project op een laag pitje staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten